TURISTIKA – ZAJÍMAVOSTI

Boží vyhlídka - Boží Dar
Boží vyhlídka na Božím Daru

Boží vyhlídka – Boží Dar – Dřevěná trámová konstrukce vyhlídky je opláštěná nerezovými šablonami se dvěma velkoplošnými vyhlídkovými okny. Nachází se u horní koncové stanice lyžařského vleku za hotelem.

Kaple Sv. Jana Nepomuckého na Mílově – Původní osada Mílov vznikla kolem roku 1546 a jako mnohé jiné osady v Krušných horách byla založena horníky. V roce 1582 se v důlních spisech poprvé objevil název.

Kostel sv. Anny Boží Dar – V roce 1593 byl na místě starého chátrajícího dřevěného kostela postaven kostel nový a v roce 1605–1607 mu přibyla ještě věž. Roku 1771 byl ale zbořen a podle luteránského vzoru.

Rozhledna na Blatenském vrchu – Rozhlednu na Blatenském vrchu můžete potkat při svých toulkách Krušnými horami asi 2 km od Horní Blatné. Rozhledna leží na trase dvou oblíbených naučných stezek Vlčí jámy.

Jízda parní lokomotivou Oberwiesenthal–Cranzahl – Sousední Sasko protíná několik železničních úzkokolejných tratí, po nichž se můžete svézt vláčkem taženým parní lokomotivou. Jedna taková – tzv. Fichtelbergbahn jezdí na železniční trati Kurort Oberwiesenthal.

Jízda parní lokomotivou Oberwiesenthal–Cranzahl
Parní lokomotiva Oberwiesenthal

Lanovky na Klínovec a na Fichtelberg – Na nejvyšší hory české i německé části Krušných hor se můžete nechat vyvézt lanovkou. Dokonce můžete spojit jízdu oběma lanovkami v jeden výlet. I přesto že každá leží v jiném státě, jsou od sebe jen několik málo.

Ryžovna -naučné stezky – Ryžovna je ideálním cílem třeba odpoledního výletu. Leží na oblíbené naučné stezce Blatenský příkop a je ideální zastávkou pro odpočinek, dobrý oběd i poznání kousku historie obce.

Klínovec – Klínovec je se svými 1244 metry nejvyšší horou Krušných hor. Je častým turistickým cílem v zimní i letní sezóně. Kromě perfektního výhledu do okolí nabízí výborné sportovní vyžití lyžařům, pěším turistům, cyklistům.

Jáchymov – Lázeňské město Jáchymov je ideální pro celodenní výlety. Jsou tu k vidění zajímavé památky, expozice muzea i přírodní zajímavosti. Často se tu konají i různé kulturní akce. Najdete tu také obchody, krámky a stánky.

Kurort Oberwiesenthal – Nejvýše položené německé lázeňské městečko nabízí turistům sportovní areály, muzeum, supermarkety a obchody, rozhlednu, řemeslnou dílnu a další zajímavosti a aktivity

Fichtelberg